Veelgestelde vragen over PreSail IJmond

Wie organiseert PreSail en SAIL?
Stichting PreSail IJmond, een vrijwilligersorganisatie die wordt ondersteund door een professioneel projectleider, is verantwoordelijk voor het evenement PreSail IJmond op zaterdag 15, zondag 16 en dinsdag 18 augustus 2015. Stichting SAIL Amsterdam en SAIL Event Partners organiseren het evenement in Amsterdam (19-23 augustus) te beginnen met de SAIL-In Parade op woensdag 19 augustus 2015  en eindigend met de SAIL-Thank You Parade op zondag 23 augustus.

Waar vindt PreSail IJmond Plaats?
Op zaterdag en zondag vindt PreSail IJmond plaats in en rond de Vissershaven en op de Trawlerkade in IJmuiden. Op dinsdag 18 augustus zullen zowel de havens van IJmuiden als van Beverwijk onderdeel zijn van de PreSail.

De haven van Beverwijk? Bestaat die dan?
Jazeker, de Beverwijkse haven wordt ook wel de Pijp genoemd.  De Pijp is de zeehaven van Beverwijk en is toegankelijk voor binnenvaart- en zeeschepen tot een diepgang van 9 meter. De haven beschikt over meer dan 700 meter kade en talrijke bedrijven hebben een directe binding, zoals stuwadoors, distributeurs en houthandels. Er bevinden zich diverse opslagloodsen in de onmiddellijke omgeving. Dit maakt de Beverwijkse haven bij uitstek geschikt voor de overslag van producten als fruit, groenten en maïsmeel. Wereldwijd is het de belangrijkste haven op het gebied van export van pootaardappelen. Naast deze landbouwproducten vindt er ook overslag plaats van hout, houtsnippers, zand, cement, staalproducten en schroot.

Gaat het Havenfestival IJmuiden dit jaar niet door?
Het Havenfestival gaat zeker wel door, alleen worden de nautische en culturele activiteiten van het Havenfestival dit jaar samengevoegd met PreSail IJmond, dat iedere vijf jaar - en dit jaar ook voor het eerst in Beverwijk - plaatsvindt op de dag voorafgaand aan de SAIL-In parade. Hierdoor kunnen bezoekers meerdere dagen genieten van de vele activiteiten in de haven van IJmuiden!

Wanneer komen de Tall ships van SAIL naar IJmuiden of Beverwijk?
Tijdens PreSail IJmond in IJmuiden, dus vanaf zaterdag 15 augustus, liggen er minimaal vier Tall ships en klassieke schepen in de Vissershaven: o.a. de Clipper Stad Amsterdam, de Morgenster, Kapitan Borchardt en de Eendracht. Een groot deel van de overige Tall ships vertrekt op zondagavond uit Bremerhaven en wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, in de loop van dinsdag in IJmuiden verwacht. Ook de Kruzenstern, de Belem, de Bark Europa en de Halve Maen, het VOC-schip waarmee Henry Hudson in 1609 New York ontdekte, worden verwacht. Let op: de Tall ships kunnen vanwege de grote drukte en hun positie in de SAIL-In parade ook afgemeerd worden in Velsen-Noord of Beverwijk.
Beverwijk zal alleen op dinsdag 18 augustus door Tall ships bezocht worden. Op dit moment is bekend dat in ieder geval de Morgenster, de Esmeralda en de Minerva in de haven zullen liggen.

Volg de meest actuele informatie over de ligplaats van de schepen op de website www.presailijmond.nl. Let op: er kunnen nog op het laatste moment wijzigingen optreden.

Zijn de schepen ook te bezoeken tijdens PreSail IJmond?
In de meeste gevallen wel. Elk schip is voor een deel van de dag beschikbaar om te bezoeken. Op sommige momenten kan het zijn dat het schip wordt gebruikt voor recepties. Dan is het schip dus even niet te bezoeken. De crew van de meeste deelnemende schepen vindt het vaak leuk als belangstellenden hun schip willen bekijken. Bedenk wel dat ze er soms een lange reis op hebben zitten als ze in IJmuiden of Beverwijk aankomen. De crew wil dan meestal wel eerst even het schip op orde maken voordat ze publiek toelaat. Een tijdschema van wanneer welk schip te bezoeken is kunnen we dus niet geven. Als we daar wel concrete informatie hebben zullen we dat meteen op de site en via onze sociale media kanalen publiceren.

Kan ik overnachten in de buurt van de havens en het Noordzeekanaal?
Om optimaal te kunnen genieten van PreSail en SAIL is het verstandig om te blijven overnachten. In de IJmond, waar de gemeenten Velsen en Beverwijk onderdeel van uitmaken, zijn voldoende slaapplaatsen beschikbaar. Wij raden u wel aan tijdig te reserveren!
Maak bijvoorbeeld gebruik van de arrangementen van Holiday-inn IJmuiden Seaport Beach. Ook in Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) kunt u prima overnachten. 

Klik hier voor een overzicht van de hotels, campings en B&B’s in de gemeente Velsen.

Kijk op de websites van www.tipbeverwijk.nl en www.tipwijkaanzee.nl voor een overzicht van hotels, campings, B&Bs, slapen op strand, restaurants in Beverwijk en Wijk aan Zee

Kan ik met het openbaar vervoer naar PreSail IJmond komen?
Graag zelfs. Het festivalterrein rondom de Vissershaven in IJmuiden is per bus bereikbaar vanuit Amsterdam (bus 82, halte Zwaanstraat), Haarlem (bus 75, halte Zwaanstraat) en Beverwijk/Heemskerk (bus 74, halte Vissershaven). Wij adviseren u dringend om uw route vooraf te plannen via ov9292.nl (reisdoel: Vissershaven IJmuiden of station Beverwijk) omdat niet alle buslijnen tot ’s avonds laat rijden. De haven van Beverwijk is goed te bereiken met de trein  en bus (de haven ligt op 500 meter loopafstand van het Centraal Station) en zeker met de fiets.

Speciale Pontverbinding op 15 en 16 augustus tussen IJmuiden en Beverwijk.                                                   
Een bijzondere vorm van openbaar vervoer is de speciale pontverbinding tussen de haven van Beverwijk en IJmuiden op zaterdag en zondag. Leuk om mee te maken en je kan je fiets mee nemen. In IJmuiden stap je af op de loswal. Vandaar is het slechts 10 minuten lopen naar het festivalterrein.

Vindt PreSail IJmond alleen in IJmuiden plaats?
Nee, er is ook gezellig feest in de haven van Beverwijk op dinsdag 18 augustus, de dag voor SAIL 2015.

Leer de Beverwijkse haven kennen: ambachtelijke bedrijven, stoer en innovatief!

Op de Noorderkade tegen het decor van Tall ships de Morgenster, de Esmaralda en de Minerva kun je elkaar ontmoeten en genieten van muziekoptredens, diverse schepen en wat lekkers eten en drinken. De Tall ships zijn toegankelijk voor publiek. 

Kortom een Beverwijkse aftrap van het vijfjaarlijkse nautisch festijn aan het Noordzeekanaal.

Kan ik met het openbaar vervoer naar de SAIL-In parade komen?
Jazeker. Maar dat is afhankelijk van waar u de SAIL-in parade wilt bekijken. Hou rekening met omleidingen van bestaande busverbindingen en bereid u goed voor.

De SAIL-in Parade valt niet onder de organisatie van PreSail IJmond, maar maakt deel uit van SAIL 2015. Voor actuele informatie kunt u terecht op www.sail2015.nl. en op  https://www.sail.nl/2015/line-up-sail-in-parade

Voor een overzicht waar u het best kunt kijken naar de Sail-In parade, klik hier.

Waar kan ik mijn auto parkeren als ik naar PreSail IJmond kom?
Als u niet in de gelegenheid bent om met de fiets of het openbaar vervoer naar PreSail IJmond te komen, dan kunt u in IJmuiden met uw auto een plekje zoeken in het havengebied ten zuiden van de Trawlerkade/Vissershaven. Het aantal plaatsen is beperkt. Bij grote drukte wordt het havengebied afgesloten en wordt u door verkeersregelaars naar parkeerterreinen buiten de bebouwde kom geleid.
Voor minder validen zijn er om praktische redenen helaas geen speciale parkeerplekken rondom het evenemententerrein. Daarvoor is het terrein te uitgestrekt. U kunt over het algemeen altijd redelijk dichtbij het evenemententerrein parkeren. Parkeren op het evenemententerrein is niet mogelijk.

In Beverwijk kunt u uw auto parkeren op de aangegeven parkeerterreinen voorzien van bebording Parkeren PreSail Beverwijk. De parkeerterreinen in Beverwijk bieden voldoende plek en liggen op loopafstand van de haven.

Op beide locaties zijn de parkeerterreinen duidelijk bewegwijzerd.

Welke wegen zijn er allemaal afgesloten tijdens PreSail IJmond en de SAIL-In?
De informatie over IJmuiden kunt u hier vinden.
De informatie over Sail-In periode komt later op de site van zowel PreSail IJmond als de gemeente Velsen en Beverwijk te staan.

Ik ben bewoner of ondernemer in het havengebied van IJmuiden en vraag me af of ik straks nog wel bij mijn woning/bedrijf kan komen.
Op zaterdag, zondag en dinsdag zullen de Trawlerkade en alle zijstraten met de Middenhavenstraat vanaf 10:00 uur worden afgesloten voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Op maandag worden dezelfde straten afgesloten vanaf 17:00 uur. Op dinsdag is ook de Halkade afgesloten. Het hele evenemententerrein is dan voetgangersgebied.
Bewoners en bedrijven die op deze dagen wel bij hun woning of bedrijf moeten kunnen komen kunnen een ontheffing aanvragen bij de organisatie. Stuur hiervoor een mail naar info@presailijmond.nl

Ik ben bewoner of ondernemer in het havengebied van Beverwijk en vraag me af of ik straks nog wel bij mijn woning/bedrijf kan komen.
Deze informatie komt beschikbaar op de website van PreSail IJmond en de gemeente Beverwijk. Op dinsdag 18 augustus zal de Noorderkade worden afgesloten tussen de Havenstraat  en de Nijverheidsweg. Dit gebied is dan voetgangersgebied.
Bewoners en bedrijven die op deze dagen wel bij hun woning of bedrijf moeten kunnen komen kunnen een ontheffing aanvragen bij de organisatie. Stuur hiervoor een mail naar info@presailijmond.nl

Ik wil graag meevaren met de SAIL-In parade
Om mee te varen met de SAIL-In parade gelden aparte regels. Kijk op de site van Sail Amsterdam voor de meest gestelde vragen rond dit evenement. https://www.sail.nl/2015/contact-sep/veelgestelde-vragen.

Hoe of waar kan ik het beste de SAIL-In parade bekijken/volgen?
Tijdens de SAIL-In parade zijn de meeste wegen langs het Noordzeekanaal afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Met de auto komen is dus niet zo'n goed idee. De mooiste plek om de SAIL-In parade te bekijken is natuurlijk langs het Noordzeekanaal. De plek kunt u het beste zelf uitzoeken. De SAIL-In parade volgen doet u het beste met de fiets. Vanaf IJmuiden tot aan Amsterdam kunt u dan van zowel de noordkant als de zuidkant de parade volgen.
Meer informatie over het kijken naar de SAIL-in parade vindt u op de website van de gemeente Velsen

Hoe laat varen de schepen naar Amsterdam ?
De eerste schepen zullen om ca. 10:00 uur de sluizen van IJmuiden uitvaren, waarna de rest van de schepen aansluiten en de parade officieel begint ter hoogte van de Velsertunnel.
Informtie over de volgorde van de Sail-in parade vindt u op de website van Sail Amsterdam

Kan ik voorafgaand aan de SAIL-In nog een ligplaats krijgen in de haven van IJmuiden
De haven van IJmuiden wordt voorafgaand aan de SAIL-In parade in eerste instantie volledig gereserveerd voor de schepen die aan de parade mee doen.  De kans dat er nog ruimte over is zal dan ook klein zijn. Alle schepen die in IJmuiden ligplaats zoeken dienen dit vooraf aan te vragen bij de organisatie. De Havenmeester beslist uiteindelijk of er nog plaats is.

Hoe kan ik met mijn bedrijf of organisatie een stuk kade of schip afhuren?
Stichting PreSail IJmond helpt u graag verder als u op zoek bent naar een stuk kade of een schip om uw relaties te ontvangen. Hiervoor kunt u contact opnemen met Ron Mellies, telefoon 0251- 213574 of info@presailijmond.nl. Voor bedrijfsarrangementen tijdens SAIL Amsterdam (19-23 augustus) klikt u hier

 

Contact

Stichting Havenfestival IJmuiden

Postbus 290 1970 AG IJmuiden info@havenfestivalijmuiden.nl

Productie

No Nonsense Producties tom@nnprod.nl